Gigt

hjerting-fodterapi-tidsbestGigtfødder kan forandre sig, fordi de påvirkes af sygdommen. Det kan betyde, at dine fødder kommer ud af facon og balance og kan give dig smerter. Har du derfor haft problemer med smerter i dine fødder, kan det skyldes leddegigt. Foden og anklen kan ofte rammes af leddegigt. Tæernes grundled, anklen og bagfoden er generelt de mest udsatte områder, men alle led kan faktisk rammes.
Fodterapeuten kan aflaste gigtramte fødder ved hjælp af specialindlæg, så smerterne lindres og problemerne aflastes.

Hvad er leddegigt?

Leddegigt som ofte bliver kaldt slidgigt er en sygdom, hvor den hinde der beskytter leddet, bliver angrebet af dit eget immunforsvar. Sygdommen kaldes for en autoimmun inflammatorisk sygdom, hvilket betyder at det er en sygdom hvor der sker betændelsesforandringer i vævet – også selvom der ikke er nogen reel infektion i vævet. Leddegigt har ofte en tendens til at angribe både leddene og seneskederne på foden.

I Danmark lider cirka en procent af den voksne befolkning af leddegigt, og der er tre gange så mange forekomster hos kvinder end hos mænd. Sygdommen er arvelig, det betyder at børn af leddegigt ramte forældre har cirka fire gange så høj risiko for at udvikle leddegigt. Sygdommen kan kan slå til i alle aldersgrupper, men forekommer oftest i alderen 20-40 år. I nogle tilfælde kan gigten forsvinde over tiden, men i de fleste tilfælde er det brug for behandling for at aflaste de gigtramte fødder.

Hvordan behandles gigt i fødderne?

En af de første råd vi giver til folk der lider af leddegigt er at henvise dem til det korrekte fodtøj. Der skal være rigelig med plads og støtte til foden, dette kan eksempelvis opnås ved at anskaffe et par specialfremstillede sko og såler. Det er vigtigt at skoen sidder jævnt og tæt for at skåne dine fødder, derudover er det en rigtig god ide at vælge et par sko med god støddæmpning.

Fødder ramt af gigt kan forandre sig, fordi de påvirkes af sygdommen. Det kan betyde, at dine fødder kommer ud af facon og balance og kan give dig smerter. Fodterapeuten kan aflaste gigtramte fødder ved hjælp af specialindlæg, der har til formål at støtte de særligt trykudsatte steder på foden så dine smerter lindres og problemerne bliver aflastet.

Specialindlægget kan hjælpe med at bevare dine fødder. Vores statsautoriseret fodterapeut vil ud først foretage en undersøgelse af dine fødder og lave en måltagning for at fremstille det indlæg der passer præcist til dine fødder. Det kan nemlig være meget individuelt, hvilket indlæg den enkelte person har brug for, og der findes mange forskellige muligheder for indlæg.

Tilskud til behandling af gigt

Du kan få tilskud til fodbehandlinger, hvis du er medlem af Sygeforsikring Danmark. Desuden kan der opnås tilskud, hvis du lider leddegigt/slidgigt, og andre lignende sygdomme.

En del pensionister kan opnå tilskud til fodbehandling ved at rekvirere et ansøgningsskema hos egen kommune. Har du en sundhedssikring er det værd at undersøge, om den giver tilskud til fodbehandlinger ved en Statsautoriseret Fodterapeut.

Læs om økonomisk tilskud