Hård hud, ligtorne og fortykkede og nedgroede negle

hjerting-fodterapi-tidsbest

Smerter eller ubehag i fødderne kan skyldes mange forskellige ting. En række af de hyppigste årsager er hård hud, ligtorne og fortykkede samt nedgroede negle. Uanset hvad årsagen til smerterne måtte være, så kan jeg – som autoriseret fodterapeut – afhjælpe disse via professionel behandling og vejledning.

Ring på 92 44 00 11 for at bestille tid eller få vejledning.

Mærker du smerter i eller ubehag på dine fødder, men ved ikke, hvad det skyldes?

Læs videre og bliv klogere!

Jeg vil nemlig præsentere dig for en række plausible forklaringer på, hvad der forårsager smerterne eller ubehaget i dine fødder. De plausible årsager, som jeg vil præsentere dig for, er ligtorne og fortykkede samt nedgroede negle.

Hvad er ligtorne?

Ligtorne er hård hud, som går ekstremt dybt ned i huden og berører nervespidserne, hvilket kan forårsage store smerter og ubehag. Ligtorne forekommer for det meste som resultat af, at der i længere tid har været et stort tryk på et småt, afgrænset område.

Der kan være ekstremt store smerter forbundet med at have ligtorne, og hvis man har ligtorne på sin(e) fod/fødder, kan det påvirke måden, hvorpå man går, da man formentligt vil forsøge at flytte trykket væk fra det smertende område. Dette resulterer ofte i, at man går skævt, og dette er selvsagt ikke godt, da det er yderst usundt for kroppen.

Døjer man med ligtorne på sine fødder, er det derfor meget vigtigt, at man får denne lidelse behandlet, da ligtorne potentielt kan have negativ indflydelse på ens knæ, ryg og så videre.

Hvorfor får man ligtorne?

Ligtorne opstår som resultat af overbelastning. Hudens naturlige reaktion på overbelastning er nemlig, at den fortykker sig, hvilket resulterer i, at der opstår hård hud.

Den hårde hud kan blive så markant, at den sætter sig som en hård plade under hvert ledhoved. Sker dette, er man ganske sårbar og i risikozonen for at få ligtorne.

Mange, der har døjet med ligtorne på fødderne, beskriver lidelsen som at gå rundt på nåle eller skarpe sten, og derfor skal man naturligvis have lidelsen behandlet hurtigst muligt.

Døjer du med ligtorne på dine fødder? Så kontakt mig på 92 44 00 11.

Hvordan behandles ligtorne?

Når jeg behandler patienter for ligtorne, fjerner jeg laget af hård hud. Hvis patienten ofte døjer med ligtorne, giver jeg kyndig vejledning i, hvordan patienten fremadrettet undgår at blive ramt af lidelsen.

Nogle gange kan problemet afhjælpes med et aflastende indlæg i skoen, der skåner foden. Hvis dette er min vurdering, tilbyder jeg at fremstille et sådant indlæg.

Hvad er fortykkede negle?

Fortykkede negle kan vise sig på mange forskellige måder. Typisk vil symptomerne være fortykkede negleplader, ujævne negleoverflader, misfarvede negle (gule, brune og blåsorte), og/eller at neglen virker skrøbelig.

Fortykkede negle er en lidelse, som rigtig mange rammes af i løbet af livet. Oftest er det storetå-, langetå- eller lilletåneglen, der rammes af lidelsen.

Døjer du med fortykkede negle? Så kontakt mig i dag 92 44 00 11.

Hvorfor får man fortykkede negle?

For det meste skyldes fortykkede negle, at man har fået et tryk eller slag på neglen. Det kan være, at man har stødt neglen mod noget hårdt, eller at man har tabt et eller andet ned på sin fod.

Hvordan behandles fortykkede negle?

En behandling af en eller flere fortykkede negl(e) hos mig indebærer, at neglen slibes ned til normal tykkelse. Derudover vil jeg vejlede patienten i, hvilket fodtøj han/hun bør benytte i den kommende periode for at skåne neglen mest muligt.

Mangler du en dygtig fodterapeut til at behandle fortykkede negle? Så kontakt mig i dag på 92 44 00 11.

Hvad er nedgroede negle?

Nedgroede negle på fødderne er en lidelse, hvor neglenes siderande trykkes ned i neglefalsene; neglefalsene er de grøfter, som neglenes siderande går svagt skråt ned i.

Trykkes siderandene hårdere mod huden i neglefalsen end normalt, kan dette føre til dannelse af ligtorne og sår, hvilket selvsagt medfører ubehag og smerte. I de værste tilfælde kan det tilmed føre til infektion.

Hvorfor får man nedgroede negle?

Nedgroede negle kan opstå af flere årsager. En af de hyppigste årsager er dårligt fodtøj, der presser tæerne og neglene sammen. Hvis storetåen presses ind under langetåen, er man meget udsat for at få en nedgroet negl, da langetåen, i en sådan situation, vil presse storetåneglen lodret ned i neglefalsen og kødet.

Det er sædvanligvis storetåneglen, der bliver nedgroet. Dette skyldes ganske enkelt, at meget fodtøj presser storetåen ind under langetåen som beskrevet ovenfor. Det hænder dog også, at man ser nedgroede negle på nogle af de andre tæer.

En anden årsag til, at man får nedgroede negle, kan være, at man klipper sine negle forkert. Klipper man neglene for langt ned i siderne, kan kødet vokse op foran neglen, hvilket vil føre til, at neglen vil trykke sig ind i kødet foran neglefalsen, når den vokser fremad og ud.

Sker dette, kan man lindre smerten ved ofte at klippe negle, men dette løser dog ikke ligefrem problemet, da dette bliver ved med at vende tilbage, så snart neglen vokser sig stor igen. Derfor bør man altid få en nedgroet negl behandlet, uanset om man selv kan lindre smerterne.

Hvordan behandles nedgroede negle?

Langt de fleste nedgroede negle kan behandles med en såkaldt bøjlebehandling. I den forbindelse er det værd at nævne, at ens offentlige sygesikring yder 50 procent i tilskud til behandlingen, såfremt den nedgroede negl giver symptomer i form af hård hud, ligtorne, smerter og/eller infektion. For at få 50 procent i tilskud skal man have en henvisning fra sin læge.

Når jeg udfører en bøjlebehandling, monterer jeg en lille metaltråd af fjederstål på den nedgroede negl. Jeg opretter ydermere en journal, hvori jeg noterer føddernes tilstand inden og under behandlingsforløbet.

Bøjlen sørger for, at neglens facon bliver fladere og pænere. Udretningen af neglen sker gradvist, og bøjlen spændes løbende under behandlingsforløbet ligesom i forbindelse med en tandregulering.

Døjer du med en eller flere nedgroede negle? Så kontakt mig i dag på 92 44 00 11.